Konyhai páraelszívók

Egy konyhai páraelszívó beszerzése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a főzés közben keletkező zsíros levegő, szagok és pára ne csapódjanak le, illetve ne járják át az egész lakást és bútorainkat. Egy konyhai páraelszívót általában hosszú évekig használunk, így mindenképpen érdemes felmérni az igényeinket, előre tekinteni a jövőben, és az alapján választani, hogy mi az ami a szükségleteinknek és hosszú távú terveinknek leginkább megfelelő.

Milyen konyhai elszívók közül választhatunk?

A legkedvezőbb árú megoldást a standard, hagyományos konyhai páraelszívók jelentik. Nagy népszerűségnek örvendenek ezek a típusok, hiszen kifejezetten egyszerűek, hatékonyak és olcsóak. A sarok páraelszívókat kimondottan olyan konyhákba tervezték, ahol a tűzhelyet a sarokba helyezték el, így csak ide szerelhetjük fel a páraelszívó készülékünket. Szintén hatékonyan szívja el a konyhai szagokat alacsony zajszint mellett. A mennyezetbe építhető páraelszívó nevéből ítélve is közvetlenül a konyha álmennyezetébe építhető, emiatt kis helyigénnyel rendelkezik és jól megvilágítja a főzőlapunkat. A pultba építhető konyhai elszívó is megfelelő megoldást jelenthet a szagok elszívására. Ezek a páraelszívók teljesen beépíthetők a konyhai szekrényünkbe, használatakor pedig kiemelkednek onnan. Egy másik konyhai elszívó típus a teleszkópos páraelszívó. Ez elsősorban olyan konyhába ajánlott, ahol kicsi a hely, hiszen felépítésének köszönhetően beépíthető a konyhaszekrény alá, a teleszkóp segítségével pedig üzemeltetés esetén kihúzható. Így csak akkor foglalja a helyet, amikor éppen használatban vann. Amennyiben a legmodernebb megoldást szeretnénk, érdemes brushless motorral fejlesztett konyhai páraelszívót választani. Ez a fajta elszívó hosszú élettartammal és nagy teljesítménnyel rendelkezik, a motorja pedig feleslegessé teszi a szénkeféket, emellett egyik legnagyobb előnye a jelentősen halk működés. A kürtős páraelszívók nagy hatékonysággal szívják el a konyhai szagokat, és emellett dizájn bútordarabként is szolgálnak. A kürtőn keresztül kivezethető a zsíros levegő, így friss és egészséges levegő alakul ki a konyhába. A sziget páraelszívó kifejezetten olyan főzőlap fölé helyezhető, ami a konyha közepén helyezkedik el, tehát nem oldalfal vagy konyhaszekrény mellett található a konyhasziget.
Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb konyhai páraelszívót válasszuk ki, ismernünk kell a különböző típusokat, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy a konyhánkba melyik szagelszívó építhető be a legjobban, illetve mi a legideálisabb elhelyezés. Lehetnek akár olyan esetek is, amikor adott, hogy hova tudjuk beépíteni az elszívót, és nincs lehetőség a sok variáció közül választani (például egy sarok tűzhely esetében). Tekintetbe kell venni azt is, hogy mik a legfontosabb tényezők számunkra, ami lehet akár a hatékonyság, teljesítmény, vagy az alacsony zajszint. Az elszívó kapacitásának kérdése is felmerülhet, ezért ajánlott kiszámolni a választás előtt, hogy mekkora légcsere szükséges az adott térbe, és milyen mennyiségűlevegőt kell elszívnia az eszköznek.
Egy konyhai elszívó kétféleképp működhet: vagy szükséges egy kivezetés, amin keresztül távozik a zsíros levegő, vagy választhatunk olyan típust ami belső keringetés módban szívja el a levegőt, amennyiben nincs lehetőség a kivezetés megoldására. Egy jó minőségű konyhai elszívó megfelelő teljesítményű, halk motorral rendelkezik, és hővédelemmel van ellátva. A ventilátor háza, a szigetelés, a visszacsapó szelep, maga a ventilátor és a golyóscsapágyazás adja ki a konyhai páraelszívó teljes berendezését.

Miért fontos egy konyhai páraelszívó használata?

Amennyiben nem használunk konyhai elszívót, úgy a zsíros levegő és gőz könnyen lecsapódhat a bútorokra, falakra, ami komoly esztétikai és egészségügyi problémákat okozhat. Ezeket a károkat jobb megelőzni! Az elszívó berendezés a párás levegő megakadályozásának érdekében is kulcsfontosságú. a a nedves levegő nem távozik konyhánkból, úgy ideális környezetet varázsolunk a penészgombáknak, amik könnyedén „helyet foglalhatnak” a falakon. A penészedéstől csak nagy küzdelmek árán tudunk megszabadulni, így jobb megelőzni a terjedésüket. Egy elszívó használata a kellemes levegő érdekében is nélkülözhetetlen, hiszen mindenki számára fontos, hogy ne zsíros és párás levegő uralkodjon otthonában.

Amennyiben Ön is konyhai páraelszívó vásárlásán gondolkodik, és még nem sikerült eldöntenie, hogy melyik típus lenne a megfelelő, akkor kérje kollégánk segítségét!